Lär dig historien bakom metoprolol

Metoprolol finns i två varianter, metoprolol succinate och metoprolol tartrate. Den aktiva substansen är i båda fallen metoprolol skillnaden är att medan metoprolol tartrate går ut i din kropp i princip omedelbart så är processen långsammare för metoprolol succinate.

Metoprolol tartrate utvecklades redan på 70-talet av det multinationella läkemedelsföretagen Novartis Företaget är ett av världen största multinationella läkemedelsföretag. I augusti 1978 godkändes läkemedlet för användning i USA.

Metoprolol succinate, under namnet Toprol-XL utvecklades senare under 80- och 90-talet av det kända svenska läkemedelsföretaget Asta AB. Bolaget lämnade in sin patentansökan för Toprol-XL i slutet av 1990. Nästan två år senare godkändes patentet i januari 1992. Toprol-XL med den aktiva substansen metoprolol succinate godkändes för användning i USA 1992. 1999 gick Astra samman med det brittiska bolaget Zeneca och bildade bolaget AstraZeneca. Rättigheterna till Toprol-XL till hör nu AstraZeneca.

Generiskt läkemedel med substansen metoprolol succinate utvecklades under 2000-talet av det generiska läkemedelsförtaget Sandoz. Sandoz är ett bolag med sin huvudverksamhet i Schweiz som utvecklar, tillverkar och säljer läkemedel vars patent har löpt ut. Sandoz ingår i läkemedelsbolaget Novartis.

I början mitten av 2006 godkändes läkemedel med generisk metoprolol succinate för användning i USA.

Vanligtvis leder utvecklingen och tillgången till generiska läkemedel att priset för läkemedlet sjunker kraftigt. Till exempel kostar 90 stycken tabletter på 100mg av Toprol-XL ca 1100 kr. Motsvarande generiska tabletter från Sandoz, Metoprolol Succinate kostar per 2012 ca 780 kr. En skillnad på närmare 40 procent för likvärdiga tabletter med samma verksamma substans.

I mitten av det första decenniet på 2000-talet stämde AstraZeneca generiska tillverkare av läkemedel med metoprolol succinate som aktive substans. Bolaget förlorade och idag finns det en mängd andra bolag som tillverkar läkemedel med metoprolol succinate.

Metoprolol patent och vad det betyder för dig

AstraZeneca patent på läkemedel med den aktiva substansen metoprolol succinate upphörda att gälla under 2005. De innebar att det blev fritt fram för andra tillverkare av läkemedel med metoprolol succinate.

Flera tillverkare har utvecklat och säljer nu läkemedel med metoprolol succinate. Bland annat kan du stöta på Metoprolol Sandoz, Metoprolol Actavis, Metoprolol Ratiopharm. Att tillgången till alternativ har ökat har lett till att priset för läkemedlet har sjunkit.

Miljoner andra använder metoprolol också

Läkemedel med metoprolol är relativt effektiva och används idag över hela världen av flera miljoner människor.